Home
  Vliegprogram
  Ophaalroute
  Uitslagen
  Links
  Het bestuur
  Mededelingen
  Sponsors
  Het weer
  Afstandentabel
  Teletext
  Archief uitslagen
     

© Welsystems ©
Postduivententoonstelling De Snelvlieger en De Luchtbode
(IJsselpost 7 december 2005)
 

door Piet van de Watering, foto John Wijntjes

CAPELLE Capelle kent twee postduivenverenigingen. In Schenkel is op de Capelseweg de duivenkeet van De Snelvlieger te vinden en in West is op het speelveld achter de Van Speykstraat De Luchtbode gehuisvest. Beide verenigingen hebben te maken met een langzaam maar zeker afnemend ledenbestand. Om die reden wordt ook regelmatig samengewerkt door de beide verenigingen.

Dhr. A. van Deventer met zijn 1e  prijs doffer, 368½ punten.
Klik voor een vergroting

Naast de eigen competities is er onder de naam  ‘samenspel’ ook een gezamenlijke competitie en ook de jaarlijkse tentoonstelling van de mooiste postduiven wordt door hen gezamenlijk gehouden. Om de beurt is één van beide verenigingen gastheer tijdens deze tentoonstelling. Zaterdag was het de beurt aan De Snelvlieger en kwamen de duivenmelkers dus samen in het clubhuis aan de Capelseweg.

Onderdeel van de tentoonstelling is de keuring van de duiven door een keurmeester van de Nederlandse Postduiven Organisatie. Zaterdag was Lekkerkerker Henk Spiering aanwezig om de duiven te keuren. Alle deelnemende leden hadden vier duiven aangeboden, een oude en een jonge doffer en een oude en een jonge duivin. De keurmeester observeerde de duiven eerst in het hok en nam daarna de duiven één voor één ter hand om ze grondig te inspecteren. De goede en minder goede eigenschappen werden hierbij ten opzichte van elkaar afgewogen en met elkaar vergeleken. De beoordeling van de fysieke gesteldheid en de conditie van de duiven resulteert uiteindelijk in een cijfer. Degene die bij elkaar opgeteld de hoogste waardering kreeg voor zijn vier tentoongestelde duiven werd de winnaar. Dit jaar viel die eer te beurt aan A. van Deventer, lid van De Snelvlieger. Zijn duiven werden net een kwart punt hoger gewaardeerd dan de duiven van Cock en Peter Otterspeer, die hiermee de naam van De Luchtbode hoog hielden. Van Deventer was trots op zijn overwinning. ‘’Een goede duif heb je niet zomaar. Het kost veel tijd, moeite en geld om een goede stamboom op te bouwen. Ik ben daar jaren mee bezig geweest en ik kan tevreden zijn over het resultaat. Want naast het feit dat de duiven er goed uit zien en vandaag een hoge waardering hebben ontvangen zijn ze ook snel. En uiteindelijk gaat het daar vooral om in de duivensport.’’

Voorzitters Gerrit ter Maten van De Snelvlieger en Leen van de Watering van De Luchtbode zagen het zaterdag allebei met genoegen aan. De samenwerking tussen de verenigingen bevalt hen wel, maar een volledig samengaan van beide verenigingen zit er op de korte termijn nog niet in. ‘’Misschien zijn we allebei wel te klein om zelfstandig verder te gaan, maar onderling zijn er toch wat zaken die een fusie in de weg staan’’, aldus Ter Maten. ‘’Ik denk dat het er ooit wel van zal komen en sluit dan zelfs niet uit dat ook de vereniging in Kralingseveer bij de fusie zal worden betrokken. Het grootste obstakel is toch het wel of niet vliegen op zondag. Normaal gesproken worden de duiven op zaterdag thuis verwacht, maar door de weersomstandigheden komt het af en toe voor dat de duiven een dag later worden gelost. In dat geval komen de duiven op zondag aan. In onze vereniging is afgesproken dat de duiven dan op zondag worden geklokt, bij De Luchtbode tellen die vluchten dan niet mee. Ook bij ons heeft dat destijds veel discussies opgeleverd. Een meerderheid van onze leden wilde echter de aankomsten op zondag ook klokken en daar is het bestuur in mee gegaan. Hoewel we met een oplossing zijn gekomen voor de leden die niet op zondag wilden klokken zijn we er toch heel wat leden door kwijtgeraakt. In Capelle West zijn de meeste leden nog tegen de zondagse vluchten. Overigens niet alle leden, want een aantal van hen laat de aankomsttijden op zondag bij ons registreren, om zodoende toch in de gewestelijke competities mee te blijven doen. Een ander nadeel van een fusie is dat de afstand naar de duivenkeet voor een aantal leden groot wordt. Mensen zijn nu gewend aan kleine afstanden en het is prettig als je nu lopend of fietsend naar de duivenkeet kan gaan. Na een eventuele fusie zit dat er voor de meesten niet meer in en dat zal zeker voor enkelen aanleiding zijn om dan met de sport te stoppen. Voorlopig is het echter nog niet zover en zolang beide verenigingen zichzelf kunnen bedruipen is er ook nog geen echte noodzaak toe. Dat we nu op verschillende terreinen samenwerken is mooi en we zien vanzelf wel welke ontwikkelingen er in de toekomst op ons afkomen.’’
Belangstellenden kunnen via de website http://desnelvlieger.fol.nl of het emailadres potterspeer@uwnet.nl in contact treden met één van beide Capelse postduivenverenigingen.

 
 
Capelseweg 120b - 2907 XC - Capelle aan den IJssel - 010-4505420